Nyheter

den 16 augusti 2020

Köpa bostad i Spanien? Det här behöver du tänka på!

Konkreta tips och råd inför köpet från Bernard Bashiri, managing partner och transaktionsansvarig på Bosque & Colina.

Många drömmer om ett liv och ett boende i soliga Spanien. Men den spanska bostadsmarknaden skiljer sig från Sverige och vad man som svensk kanske är van vid. Att köpa och äga en bostad utomlands kan för många kännas som en komplicerad process, vilket gör att en del avstår från att förverkliga sina drömmar.

Här nedan följer en del saker som man måste tänka på vid ett köp av bostad i Spanien:

Finansiering

Om du väljer att delvis finansiera din semesterbostadsaffär med hjälp av banklån genom lokalt bankkontor tillkommer omkostnader och processen är oftast lång och krånglig. Man ska räkna med ca 3-5% ytterligare beroende på lånebelopp och de villkor du förhandlar fram med din bank.

Juridiskt & Ekonomiskt ombud

När man köper bostad i Spanien rekommenderas det att man anlitar ett juridiskt och ekonomiskt ombud med erfarenhet av spanska fastighetstransaktioner och som företräder dig genom hela affären. Det är viktigt att vara medveten om att de skulder som tillhör bostaden, till exempel banklån, lokala skatter och avgifter övertas av den nya ägaren. Ombudets främsta uppgifter är att bekräfta att det inte finns några utestående skulder på fastigheten innan du skriver kontrakt. Ombudet tar även hand om den årliga skattedeklarationen som alla fastighetsägare måste göra. Man ska räkna med att det juridiska ombudet kostar ca 1,0% av köpeskillingen

Skatter

Vid köp av nyproducerade bostadsfastigheter tillkommer en mervärdesskatt om 10 % av köpeskillingen. Dessutom tillkommer en stämpelskatt om 1,5 % för utfärdande av juridiska dokument. Båda skatterna betalas av köparen.

När det gäller begagnade bostäder tillkommer en överföringsskatt om 8–10 % beroende på region och köpeskillingens storlek. Dock utgår ingen stämpelskatt.

Lagfart

Lagfarten registreras på landregistret, detta tar ca 2–3 månader. När den är inskriven efter att alla skatter och avgifter är betalda får du tillbaka den med inskrivningsbeviset.

Notarius publicus

Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har som uppgift att kontrollera köparens och säljarens identitet. Notarien kontrollerar dock aldrig bostadens skick. Notarien informerar om bostadens skulder och kontrollerar att betalningen som är gjord till säljaren är rätt gjord enligt spansk lag och att säljaren har fått sina pengar innan avtalet kan skrivas på. Notarien upprättar också köpebrevet och efter det att överföringsskatt och stämpelskatt har betalats in kan ansökan om din lagfart göras.

NIE-nummer

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE-nummer. Först då kan du skriva på lagfarten. Ett NIE-nummer ansöker du om hos den spanska polisen, den spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige. Det enklaste är kanske att göra det via ett ombud genom en fullmakt. Att skaffa ett NIE-nummer tar lite olika lång tid beroende på vilken del av Spanien du befinner dig.

Undersökningsplikt

Som köpare är du ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. Alternativt ska avsteg från detta villkoras i köpekontraktet. Det kan rekommenderas att man anlitar en duktig teknisk arkitekt som hjälper till att besiktiga bostaden innan köp.

Översikt - kostnader i samband med köp av bostad Spanien

Normala köpekostnader för en spansk bostad beräknas ligga på cirka 12-16% av köpesumman och är i de flesta fall lite högre för nybyggda bostäder än för begagnade bostäder. Här nedan ser du en sammanställning av kostnaderna:


VAD
KOSTNAD
BETALAS AV?
KOMMENTAR
Överföringsskatt8-10% av köpeskillingenKöparenBeroende av region och köpeskillingens storlek. Gäller andrahands bostäder
Mervärdesskatt och Stämpelskatt10% av köpeskillingen, 1,5% av köpeskillingen för stämpelskattenKöparenGäller nyproduktion
Notarieavgifterc:a 0,5% av köpeskillingenKöparen


Registreringsavgifterc:a 0,5% av köpeskillingen
Köparen


Juridiska avgifterc:a 1% av köpeskillingenKöparen


Lånekostnader
c:a 2-4% av lånebeloppetKöparen
Om man delfinansierar köpet genom lokal spansk bank

Statusbesiktning150-500€ beroende på bostadens storlek och skickKöparen


Många anlitar etablerade lokala mäklarkontor när det är dags att köpa en semesterbostad, men den hjälp man får sträcker sig oftast endast fram till själva köpet av bostaden, därefter får man som ny ägare klara sig på egen hand.

Vi hjälper och står vid din sida genom hela processen, även efter köpet

Genom Bosque & Colina får du all erfarenhet och expertis som behövs för att du ska känna dig bekväm och trygg i din bostadsaffär, samt möjlighet till ett fullkomligt bekymmersfritt ägande om du väljer att lägga drift och underhåll i våra händer. Då sköter vi allting åt dig så som betalning av skatter och avgifter, kontakt med myndigheter, försäkringar och allting annat som har med den löpande driften och underhållet av bostaden att göra.

 • den 26 november 2021

  Stigande räntor och minskade stödköp framöver, eller?

  Varför har trycket på fastigheter, och framför allt exklusiva bostäder varit så stort...

 • den 2 mars 2021

  Penningpolik 200 e.kr vs. 2021

  Det här med att "printa" pengar är inget nytt, långt därifrån faktiskt. Det går att...

 • den 30 november 2020

  Den stundande bostadsboomen i Marbella

  Marbella är enligt många en unik plats och att kommunen har internationell dragningskraft...