Nyheter

den 27 oktober 2020

Reflektioner om ”work from home” trenden och hur det påverkar Costa del Sol

Hur påverkas Costa del Sol av den växande trenden och "det nya normala" när fler och fler väljer att arbeta hemifrån och väljer att bo där livskvalitén är som högst istället för där kontoret ligger. Bernard Bashiri tittar närmare på detta.

De senaste månaderna har ord som teletrabajo, half tourist, digital nomad och remote worker florerat i svensk, spansk och engelskspråkig media och syftar på fenomenet att arbeta hemifrån. Något som började som ett nödvändigt ont under pandemin gick snabbt över i ett ”nytt normalt” där det visat sig att allt fler faktiskt föredrar att arbeta från hemmet.

Costa del sol har sedan 50 talet varit en populär plats för semesterfirare och pensionärer, men många permanentboende från andra länder har också sökt sig till solkusten och i tex Marbella finns bosatta från ca: 140 olika nationaliteter. Många av dessa har sysselsatt sig genom lokala arbeten inom serviceindustrin och fastighetsbranschen, medan andra haft den ekonomiska förmånen att inte behöva arbeta alls, eller arbetat från distans mot sina hemländer.

Sedan finanskrisen och i takt med att digitaliseringen skapat nya typer av yrken har fler fått möjligheten att flytta till solkusten och inte sällan är den största drivkraften bakom en flytt klimatet och livskvalitén som södra Spanien har att erbjuda. De långa köerna till populära skolor och dagis på kusten vittnar om det växande antalet barnfamiljer som söker sig till södra Spanien för att få ut mer av livet.

En effekt av Coronapandemin är nu att digitaliseringen ökat i en allt snabbare takt. Om pandemin sägs bidra till att globaliseringen går tillbaka så kommer digitaliseringen samt den teknik som utvecklas i kölvattnet av pandemin förändra hur våra vanor kommer att se ut i framtiden. I Spanien, men även i resten av världen där det tidigare fanns hinder för att kunna jobba hemifrån har beteenden snabbt förändrats, tack vare ny teknik, nya arbetssätt och mjukvarubolag som möjliggör en effektiv arbetsmiljö oavsett vart de anställda befinner sig. Pandemin har, tack vare begränsning av medarbetarnas rörlighet visat den anställde, chefer och företagsägare att distansarbete går att få ihop utan att förlora produktivitet, något många anställda tagit emot med öppna armar.

Det svenska opinionsinstitutet Sifo, har i en undersökning beställd av Citrix (som bland annat levererar system för distansarbete) kommit fram till att distansarbetet inom närtid ser ut att fortsätta. Och om det fortsätter på längre sikt, om distansarbete blir det ”nya normala” även efter pandemin, då kan 38 procent av kontorsarbetare tänka sig att flytta till en annan del av landet, eller till och med till ett annat land. Det huvudsakliga skälet till att flytta som anges av respondenterna är ökad livskvalitet.

Den amerikanska nyhetskanalen CNBC publicerade nyligen en artikel om britter som jobbar i Tech bolag, som likt flyttfåglar beger sig till varmare breddgrader när vintern kommer. När de stora Tech bolagen så som Google, Microsoft, Uber, Airbnb mfl tar täten och sätter en ny standard för distansarbete som kommer fortsätta även efter att pandemin är över, så kommer fler bolag och verksamheter anpassa och erbjuda samma arbetsmöjlighet till sina anställda, om inte annat för att vara konkurrenskraftiga som arbetsgivare.

Malaga och Costa Del Sol är ett konkurrenskraftig alternativ i det ”nya normala” när allt fler har möjlighet att arbeta från distans och väljer boendeort baserat på livskvalité snarare än var företaget är baserat. Costa del Sol har en bra infrastruktur med väl underhållna motorvägar, dagliga snabbtåg till bla. Barcelona och Madrid samt internationella flygförbindelser med dagliga direktavgångar till alla stora europeiska städer. Det finns ett stort urval bilinguala och internationella skolor längs med hela kusten och sjukvården i Spanien håller en mycket hög nivå, i synnerhet på Costa del Sol. Tidszonen är densamma som för majoriteten av de europeiska länderna och klimatet är Europas bästa med ca 300+ soldagar per år. Detta lockar inte bara nordeuropéer utan även spanjorer från storstäder som Madrid väljer att flytta längre söderut i allt större utsträckning.

Detta kommer givetvis med sina utmaningar och möjligheter, så som en ökad efterfrågan på andra typer av boendelösningar med mer fokus på långtidsuthyrning. Även tillgång till kontorshotell och co-working hubbar kommer vara av stor betydelse framöver och lagstiftningen i Spanien och inom EU kommer behöva anpassas till denna nya verklighet. Spanien är det land i EMU som drabbats hårdast av pandemin och kommer därav göra allt i sin makt för att maximera möjligheterna att vara en ideal plats för boende och distansarbete inom EU. Malaga och Costa del Sol var redan innan pandemin väl positionerat som ett toppalternativ för många och vi tror att Malaga genom regionalstyret Junta Andalucia nu ser till att fortsätta positionera sig starkt och dra nytta av förändringarna i arbetsmönstren för att fortsätta attrahera både bofasta och företag.

I egenskap av fastighetsinvesterare, utvecklare och säljare av bostäder på Costa del Sol kommer vi via Bosque & Colina dagligen i kontakt med kunder som vill flytta till eller investera längs kusten (ibland för att få in en fot på marknaden som en anledning att vara här mer). Trenden de senaste tre åren har varit mycket tydlig, fler och fler svenskar flyttar ner.

Vi hjälper svenskar att etablera sig på Costa del Sol och tillhandahåller fastighetsrelaterade investeringsmöjligheter till både privatpersoner och företag. Läs mer och detta och ta kontakt med oss här.

under 2020 lanserade vi även konceptet Co-Home och erbjuder delägarskap i exklusiva semesterbostäder på Costa del Sol som du kan läsa mer om här.

  • den 19 oktober 2022

    20% av produktionen klar på Jinetes 21

    Projektet jinetes 21 består av tre exklusiva lägenheter i centrala Malaga och byggnaden...

  • den 15 september 2022

    Byggstart Pozos Dulces 29

    Projektet Pozos Dulces 29 har byggstartas. Byggnadsbolag är Herysan, samma bolag...

  • den 26 november 2021

    Stigande räntor och minskade stödköp framöver, eller?

    Varför har trycket på fastigheter, och framför allt exklusiva bostäder varit så stort...