Nyheter

den 12 oktober 2020

Intervju med Richard Zühlke på Celeste Marbella

Idag har vi besökt byggarbetsplatsen för projektet Celeste Marbella. Ett projekt bestående av 11 villor och parhus på en högt belägen tomt mitt i Nueva Andalucia. Det inhägnade området kommer ha 24/7 bevakning och från tomten är det gångavstånd till stranden, Puerto Banús, restauranger och butiker. Richard Zühlke visar oss runt och berättar passionerat om projektet som onekligen är något unikt i Marbella.

Richard, tack för att rundturen på bygget! Det är onekligen ett imponerande projekt ni har här och läget är ju helt fantastiskt med promenadavstånd till det mesta här i Nueva Andalucia. Berätta kort om projektutvecklaren SETUNE fastigheter och kopplingen mellan Sverige och Spanien.

SETUNE är ett personligt fastighetsbolag med bas i Uppsala och som äger, förvaltar och utvecklar fastigheter långsiktigt, hållbart och med stort engagemang. Hög kvalitet, moderna materialval och snygg design kännetecknar SETUNEs fastigheter.

Vi har nu börjat att exploatera Marbella/Costa del sol då vi känner att det är en marknad som alltid kommer ha kunder som söker högkvalitativa fastigheter där solen skiner mer än 300 dagar om året. Celestemarbella är vårt första projekt och vi kommer fortsätta i många år framöver med nya alternativ för dom som vill ha större eller mindre fastigheter.

Setune fastigheter arrangerar även golftävlingar i samarbete med bla. svenska golfproffset Peter Gustafsson, berätta mer om den kopplingen.

Peter Gustafsson är en god vän till oss som vi vet jobbar seriöst. Han

levererar ett par tävlingar varje år där vi bjuder in kunder och kompisar till ett fantastiskt evenemang. Nu i november har vi en tävling där över 200 personer kommer ner för att njuta av allt Marbella kan erbjuda.

De här projektet som vi sett idag, Celeste Marbella. Hur föddes idén till det?

Vi kom åt den fantastiska tomten som projektet byggs på för i slutet av 2016 efter en lång tids arbete, och därefter startade en lång planeringstid för att få till något som Nueva Andalucia ej har kunnat erbjuda tidigare. Det är den sista tomten med fantastisk utsikt och gångavstånd till havet, restauranger och affärer. Michael Pettersson som äger och driver SETUNE har sedan länge funderat på att expandera utomlands med en idé om avancerad arkitektur och kvalitet som inte passar i tex Sverige, så detta projekt är en dröm som blivit uppfylld.

Nu har ni kommit en ganska bra bit på väg, när väntas de första husen stå klara?

Visningshuset kommer att stå klart i februari 2021, och hela fas ett som består av sju hus kommer vara klara i september 2021.

Hur många faser har projektet?

Vi har delat upp projektet i två faser. Anledningen är att vi ändrade den ursprungliga planen där hus ett, två, tre och fyra från början var vända mot syd/öst med utsikt över Las Brisasdalen och La Concha. Vi noterade dock snabbt att köparna efterfrågade kvällssol och utsikt mot Gibraltar och Afrika istället, vilket fick oss att tänka om och ändra så att alla hus nu är vända syd/väst. Det lade lite extra tid på projektplanen så vi valde att börja med fast ett som redan var färdig ritat och godkänt, så kör igång med fas två i nästa steg.

Marbella har ju de senaste åren gjort sig känd som en kommun där det kan ta väldigt lång tid att få bygglov för nya projekt. Hur länge dröjde det från att ni lämnad in projektet för bygglov tills det att ni fick grönt ljus att sätta igång?

Det stämmer bra, vi fick vänta i ca 14 månader på att kunna starta bygget. Men det går snabbare nu i Marbella kommun då man ändrat om i administrationen för att just underlätta för oss utvecklare, de vill ju ha ny business till Marbella så det har varit en viktig punkt för dem i kommunhuset. Nu har de exempelvis tagit bort kravet på Licencia de primera occupation (LPO) för oss, så nu när bygget är klart så kan köparna flytta in på en gång, detta kunde ta 6–12 månader extra tidigare.

Du själv har bott i Marbella länge och har lång erfarenhet av bostadsmarknaden här nere. Hur har efterfrågan på bostäder i Marbella ändrats under dina år här och hur tror du det ser ut om 10år?

Det vi ser nu är att fler och fler bestämmer sig för att flytta ner 6-12 månader per år då många kan sköta sina jobb från distans. Detta gör även att folk ökar sin budget då de planerar att spendera mer tid i bostaden. Det säljs idag många fastigheter mellan 1.500.000€ - 8.000.000€ vilket är fantastiskt. Vi tror att marknaden som ligger från €3-500.000 och som stått relativt stilla under Corona krisen kommer att kicka igång igen så fort det efterlängtade vaccinet kommer.

Vad är det enligt dig som gör att bostäderna i Celeste sticker ut från resten av utbudet i samma prisklass?

Vårt koncept, att du har en fastighet i storleken av en villa utan allt jobb med trädgårdsarbete, poolskötsel osv, ger den som reser mycket en frihet av att kunna låsa sitt hus med vetskapen om att de kommer tillbaka till vad de lämnat. 11 hus i ett inhägnat område med 24h Security ger en säker känsla som man kanske inte känner då man har ett hus med privat tomt. Vi har även gått fullt ut och satsat mycket på hög kvalité i alla materialval som inte är så vanligt i ett projekt av denna storlek.

Ni sålde en del av bostäderna redan innan ni började bygga, vad går det att säga om den typiska köparen av en sådan här produkt?

De som köpt tidigt har varit bekanta som känner mig och Michael sedan tidigare, så dom vet att vi står för det vi säger. Tidiga köpare har fördelen att kunna välja hus först, även om alla husen har ett bra läge och utsikt.

Hur har Coronapandemin påverkat marknaden i Marbella i allmänhet och ert projekt i synnerhet?

Sedan vi började bygga i februari har vi haft ett stort intresse. Vi ser det som positivt och vi märker att folk nu vill prioritera sin livskvalité på ett annat sätt än innan vilket troligen bidragit till att det sålts mycket exklusiva bostäder i Marbella även under karantänen.

Har ni några andra projekt planerade i Spanien de kommande åren?

Vi har ett par bra tomter som vi studerar så vi kommer snart med ytterligare ett fantastiskt projekt.

Slutligen, några pro-tips från dig till våra läsare, hur spenderar du helst en ledig helg under oktober månad i Marbella och om man bara kan välja tre golfbanor att spela på kusten, vilka tre är ett måste enligt dig?

Det som har fått mig att bo här nere i 24 år är att man har ett otroligt bra urval på fantastiska byar, städer och stränder inom köravstånd. Sedan brukar vi ta en tur på 2 timmar till Sierra Nevada som erbjuder fantastisk skidåkning! Jag är själv medlem på Aloha golf club som ligger mig varmt om hjärtat, sen måste man unna sig Valderrama som har en otrolig historia bakom sig. Vill man inte spendera för mkt pengar på Green fee så gillar jag Río Real som ligger 10 min från Nueva Andalucia.

för mer bilder och information om hur du kan köpa en bostad i Celeste Marbella för 1/6 del av priset, klicka här!

 • den 30 januari 2024

  Malagas flygplats expanderar och ännu ett internationellt teknikbolag etablerar sig i Malaga

  Framtidsutsikterna för fastighetsinvesteringar i Andalusien ser ljusare ut än någonsin....

 • den 9 december 2023

  Ny investering: Projekt med 22st radhus

  BC Partners har ingått avtal om att gå in som partner i ett nyproduktionsprojekt...

 • den 13 september 2023

  Projektuppdatering: Jinetes 21

  Ca 80% av produktionen färdigställd i Projektet Jinetes 21