Nyheter

den 8 december 2021

Intervju med Roger Widén, property advisor på Solvilla

Solvilla, en av Marbellas mest namnkunniga fastighetsfirmor inom segmentet exklusiva bostäder i prisklassen €2 miljoner och uppåt. Roger har lång erfarenhet som entreprenör och startade sitt första bolag i Sverige redan som 15 åring. Marbella flyttade han till permanent 2011 och efter att ha hållit ett antal rådgivande positioner i olika bolag på kusten blev han slutligen ”head-huntad” till den expanderande norskägda fastighetsfirman Solvilla.

Roger, välkommen och tack för att du tar dig tiden att göra den här intervjun med oss! Berätta lite kort om dig själv och vad det var som fick dig att flytta ner till Marbella permanent 2011. 

Tack för att jag får vara med! Jag är 40 år och bor i Marbella med min flickvän och 2 småbarn, bägge födda här. Jag har varit aktiv i Marbella sedan 2006, de första åren på halvårsbasis. Jag har alltid varit intresserad av fastigheter, och gjorde några fastighetsinvesteringar privat innan jag gick in full tid i fastighetsmarknaden i Spanien. Vid 2011 var jag vid ett vägskäl i mitt liv då det blev dags för ett beslut var jag skulle bo fast. Jag hade under ett antal år skött mina åtaganden mot Sverige genom distansarbete och insåg potentialen i Marbella som skulle komma tack vare EU’s rörelsefrihet och alla de verktyg för distansarbete, som fanns redan för 10år sedan. Min tro var, och är fortfarande att Costa del Sol, med Marbella i spetsen, kommer kunna bli Europas Silikon Valley. Vi har Europas bästa väder! En infrastruktur av bra skolor, sjukvård, säkerhet – Jag kommer hem från arbetet och kan se mina barn i dagsljus, leka utomhus, utan galonisar. Livskvalitén är mycket högre!

Spännande! Jag vet att du åker mycket skidor här också, tillochmed mer nu än när du bodde i Sverige, hur ser skidsäsongen ut i Sierra Nevada och hur lång är resan dit från Marbella?


Ja, det var en oväntad bonus! Från Stockholm kostar vettig skidåkning 6-8 timmar i restid. Spanjorerna säger att de kör till Sierra Nevada på 2timmar, för mig tar det 2.5 timmar – men jag kör kanske långsamt. För mig som arbetar mycket, blir det till och med värt att åka över en dag och definitivt över en helg!

Om vi hoppar tillbaka den yrkesmässiga delen av ditt liv. Du har gjort mycket annat i Marbella innan du började på Solvilla, vad var det som fick dig att hoppa på det här tåget?


Efter lite privata investeringar, och ett antal år som mäklare under uppstarten av Fastighetsbyrån i Marbella – så blev jag headhuntad av Solvilla som då var i startgroparna med ett väldigt intressant koncept baserat på något så enkelt som nyproduktion av villor i hög kvalitet. Spanien fick egentligen en reglerad byggstandard först 2010 och där fanns ett hål på marknaden att fylla. Valet att ansluta Solvilla i så tidigt skede är jag väldigt glad över och vi har haft en otrolig resa, och vi arbetar konstant på att bli bättre varje dag.


Hur skiljer sig Solvilla från de flesta andra mäklarfirmor på Costa del Sol skulle du säga?


Solvilla har fler ben att stå på än enbart förmedling av fastigheter.
Vi är i grunden en utvecklare och projektledare. Vi skapar många av de produkterna vi säljer – i egen regi eller tillsammans med partners. Vi är relativt smala i vår nisch i form av geografiskt område och typ av fastighet. Vi arbetar främst med villor i högsta kvalitet i de geografiska nyckelområden vi sett vara säkrast att investera i, och därmed i högst efterfrågan. Vi har vuxit till att bli den ledande distributören av den här typen av produkt till Marbellamarknaden.

Vilka trender ser du på marknaden i Marbella sedan pandemin bröt ut?

Den initiala oron vi alla kände i Mars byttes snabbt till optimism för vår del! Min teori om att Marbella skulle bli den plats man gärna distansarbetar ifrån har snabbt infriats. Tekniken och bolagsmentaliteten att arbeta hemifrån har hastigt kastats framåt. Det har haft ett väldigt intressant resultat på framförallt villamarknaden. Vi har haft ett stort antal köpare under 2020 som konverterat från lägenhet till villa med mål att spendera mer tid i Marbella, arbeta hemifrån, gärna i ett hus med trädgård, privat pool och hemma gym. Jag ser även att perioden mellan reservation och tillträde har förkortats från snittet på 2-3 månader till 2-3 veckor. Jag tror många väljer livskvalitet och det ska levas NU! Vi säljer idag även över video – vilket ansågs nära omöjligt för ett år sedan.

Området Nueva Andalucia i Marbella är förmodligen det med absolut starkast dragningskraft hos svenska köpare och Solvilla förknippas väldigt mycket med just Nueva Andalucia. Är det främst där ni är verksamma och gör mest affärer?


Nueva Andalucia är helt klart ett område där vi har haft enorm framgång, men vi är även väldigt aktiva längst Marbellas ”Golden Mile” (Mellan Puerto Banus och Marbella stad) och La Quinta, direkt ovanför Nueva Andalucia som är väldigt populära områden.

Nu under Corona verkar det nästan som om Solvilla har haft ett finger med i spelet på mer eller mindre varenda försäljning av exklusiva bostäder i området Nueva Andalucia. Är det så eller är ni bara bra på att synas och höras?


Jag skulle tyvärr säga att, tvärtom, vi är rätt dåliga på att synas och höras. Något vi kanske borde bli bättre på, men vi har inte behövt marknadsföra oss – vi har länge haft positionen som den tysta parten tack vare våra många och duktiga samarbetspartners genom alla mäklarbyråerna på kusten. I Spanien samarbetar ju mäklarna, och vi har ”produkten”. Men det stämmer, vi har en väldigt stor marknadsandel i vår lilla nisch.

Nueva Andalucia har ett antal golfbanor inom några kilometers radie, hamnområdet Puerto Banús och ständerna i direkt anslutning. I hamnen finns även shopping i världsklass och ett stort utbud restauranger, barer och nattklubbar, något man även hittar på många andra platser i Nueva Andlaucia. Så att området är populärt och att priserna på bostäder stigit mycket är inte så konstigt. Men för den som inte nödvändigtvis vill betala €2 miljoner euro eller mer för en villa, finns det något område i närheten med närhet till allt detta men där prisbilden är en annan just för att det inte är i Nueva Andalucia? 


Ja, absolut! Nueva Andalucia är ju etablerat sedan många år. Men vi behöver inte resa långt för att hitta områden med liknande kvaliteter, som är ”yngre” områden där de sista tomterna för villor nu är under konstruktion och området blir, så att säga, ”färdigt”. Infrastrukturen av butiker, restauranger och golf finns redan. Ett exempel är El Campanario & El Paraiso, bara några minuter i bil från Puerto Banus. Man får mycket hus för pengarna och jag tror vi kommer se en bra värderesa.

Ni säljer ju villorna i projektet Belfry där och vi har listat villa nummer 9 som en Co-Home produkt vilken vi fått mycket intresse på från köpare. Vi tror starkt på området och just de här villorna är byggda med sådan hög kvalité rakt igenom så att det är onekligen en väldigt prisvärd produkt. Vad tror du om prisutvecklingen i det området på 5 års sikt?


Ja, Belfry byggs ju på en av de ”sista” tomterna i det här området – Det är sällan fördelaktigt för ett värde med flera tomma tomter i ett område. Så snart ett område är färdigbyggt, vägarna är uppstädade från byggmaterial, Palmerna svajar i de vackra trädgårdarna och allt lyser snyggt på kvällarna – då ser vi ofta en väldigt snabb värdeökning. Jag har själv valt att sätta min dotter i en ny fantastisk skola i det området och jag ser fler som söker sig dit för permanentboende – Jag har en väldigt positiv syn för området.

Läs mer om Belfry här!


Slutligen, har du några riktigt trevliga tips på saker man kan uppleva i Marbella, gärna friluftsrelaterat eftersom jag och många med mig älskar att vara ute i det fria. 


De flesta känner ju redan till golfen och den fantastiska strandpromenaden som tagit form här. Utöver det rekommenderar jag gärna promenad, löpning eller cykla i bergen rätt ovanför oss – där finns mil efter mil av stigar och grusvägar i en otrolig natur, mellan hav, berg och vackra sjöar. Där finns även platser med små laguner och vattenfall där man med fördel kan stanna för ett litet bad. En annan destination är Medelhavet till båt. Till skillnad från i Sverige, där man har en destination i form av en ö, så är havet destinationen: bada, se delfiner och ägna sig åt olika vattensporter. Har man en liten bil till förfogande är det även supertrevligt att ta en liten dagstur till nån av de många bergsbyarna – har man inte sett Ronda (drömmarnas stad), så är det ett måste!

 • den 30 januari 2024

  Malagas flygplats expanderar och ännu ett internationellt teknikbolag etablerar sig i Malaga

  Framtidsutsikterna för fastighetsinvesteringar i Andalusien ser ljusare ut än någonsin....

 • den 9 december 2023

  Ny investering: Projekt med 22st radhus

  BC Partners har ingått avtal om att gå in som partner i ett nyproduktionsprojekt...

 • den 13 september 2023

  Projektuppdatering: Jinetes 21

  Ca 80% av produktionen färdigställd i Projektet Jinetes 21