Nyheter

den 29 oktober 2019

Intervju med Bernard Bashiri

Bosque & Colina är ett bolag med fokus på bostadsutveckling och grundats av teamet bakom företagsgruppen Wood & Hill Fastigheter/Investment AB. Genom Bosque & Colina AB och dess dotterbolag, producerar och förädla vi fastigheter i södra Spanien enligt samma modell som varit grundläggande för Wood & Hill´s framgångar i Sverige.

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

I grunden har jag en civilekonomexamen med inriktning entreprenörskap och jag har drivit bolag i 15 år inom flera olika branscher. Jag har länge haft en passion för fastigheter så för några år sedan beslutade jag mig för att följa hjärtat och vidareutbildade mig till fastighetsförvaltare och projektledare inom just bygg och fastighet. Jag har spenderat mycket tid i Spanien tidigare och kulturen och klimatet har alltid tilltalat mig, så när Wood & Hill beslutade sig för att starta systerbolaget Bosque & Colina och utveckla fastigheter i Spanien, kändes det helt rätt att ta steget fullt ut. Idag bor jag i Spanien med familjen och arbetar full tid med Bosque & Colina.

Beskriv Bosque & Colina för oss

Namnet Bosque & Colina är faktiskt en rak översättning av Wood & Hill till spanska, och det är för att Bosque & Colina startades för att göra just det som Wood & Hill gjort så framgångsrikt i Sverige, fast i Spanien. Självklart är det inte bara ”copy paste” eftersom det är två väldigt olika länder med helt olika kulturer och förhållningssätt till saker och ting. I Spanien är det exempelvis mer ”mañana mañana” på byggarbetsplatser, och myndigheter och spanska företag är i regel betydligt mycket mer toppstyrda än vad vi är vana vid i Sverige. Men i grund och botten handlar alla affärer om människor och relationer, och om att agera korrekt. Det finns en företagskultur i Wood & Hill som genomsyrar även Bosque & Colina. Sen finns det såklart en hel del kompetens i teamet kring områden som projektledning, ledarskap och finansiering av fastighetsprojekt som är otroligt värdefulla.

Så vad är det Wood & Hill gjort i Sverige som ni kopierar?

Wood & Hill har ju producerat och sålt närmare 1000 bostäder i Sverige de senaste åren så när Bosque & Colina startade för snart tre år sedan var det med syftet att just producera och sälja lägenheter i Malaga. Sen har vi genom erfarenhet på plats insett att det finns fler intressanta verksamhetsområden med stor potential. 

Varför är just Malaga så intressant?

Utöver att turismen ökat påtagligt från hela världen ser vi också att fler och fler både spanska och internationella företag flyttar till, eller sätter upp kontor i Malaga. Vi har pratat med många av dem och ordet som hela tiden dyker upp är livskvalitet, de vill kunna erbjuda sina anställda en bättre livskvalitet helt. Här får de 300 soldagar om året, flera kilometer med badstränder, 40 minuter till Marbella, 1 timme till skidorten Sierra Nevada osv så det är klart det är lättare för tex Ericsson att rekrytera kompetens hit, än till ett kontor i Kista. Sen har vi start-ups och IT-entreprenörerna som i den nya ekonomin i allt större utsträckning kan välja var de vill bo baserat på just livskvaliteten, snarare än var i världen deras kontor eller kunder finns, de jobbar ändå on-line. Det tar 20 minuter från centrala Malaga till flygplatsen avgångar flera gånger om dagen till de flesta storstäder i Europa. Du kan ta tåget från Malaga till Madrid på 2 timmar och 30 minuter och till Barcelona på 5 timmar och 45 minuter. Sen är kostnaden för att leva, köpa bostad och hyra kontor i Malaga fortfarande på en mycket låg nivå jämfört med andra europeiska storstäder.

Ni investerar eget kapital i projekten, men ni öppnar även upp för investerare, är det så?

Det stämmer, men innan vi kommer till en investering är det en rigorös gallringsprocess där vi analyserar projekten så noggrant så de flesta vi tittar på faktiskt faller bort av en eller annan anledning. Vi är extremt selektiva med vilka investeringar vi gör men när vi väl bestämt oss har vi en tydlig plan som vi exekverar. Vi gör den första investeringen i projekten själva och paketerar i samband med det ett investeringsunderlag med fullständig projektkalkyl, affärsplan och allt annat beslutsunderlag som en investerare behöver. Sedan går vi ut till ett begränsat antal investerare som får möjlighet att investera med oss. Varje projekt är unikt så finansieringsformen kan variera från ett projekt till ett annat men i regel handlar det om preferensaktier eller lån. Vi har bra relationer med lokala banker också så vi försöker alltid få till en bra hävstång på affären. I grund och botten är vi ett investmentbolag så målet är alltid att skapa en så bra avkastning som möjligt för oss själva och våra investerare.

Vissa känner nog att fastighetsinvesteringar i Spanien är förknippade med hög risk, hur tänker ni kring det?

Alla investeringar är förknippade med risk, som med allt annat handlar det om att minimera de riskerna till en nivå som är acceptabel. Centralt belägna fastigheter i växande städer i Europa har historiskt sett varit väldigt trygga investeringar. Om ett projekt inte går som planerat kan den estimerade kortsiktiga vinsten utebli, absolut, men fastigheten står kvar, det får man inte glömma. Sen har det såklart genom åren funnits fastighetsprojekt i Spanien, utslängda på någon åker någonstans i riktigt dåliga lägen, som sålts aggressivt till utlänningar som fått inga eller alldeles för lite säkerheter. Det var mycket sådant innan finanskrisen, men regleringen i Spanien är en helt annan idag och bankerna är nästan försiktigare här än i Sverige, så det är positivt.

Har ni några nya projekt på gång nu?

Vi har ett par spännande projekt på gång som vi har lagt bud på. Det är fortfarande en förhandlingsprocess med säljarna om betalningsvillkor och lite annat så jag kan inte ge några exakta detaljer men det är både ett förvaltnings och ett utvecklingsprojekt. Vi får se hur det utvecklas och vi hoppas kunna gå ut med mer information till vårt investerarnätverk inom kort. Vi har analyserat upp emot 80 affärer vid det här laget så när vi väl lägger ett bud tror vi verkligen på affären, så mycket kan jag säga.

Vart vänder man sig om man vill investera i era projekt?

Man kan registrera sitt intresse på vår hemsida och fylla i ett kort formulär så att vi ska få en uppfattning om vad man är intresserad av och hur mycket man vill investera osv. Sedan tar vi kontakt och etablerar en dialog. Vill man ställa frågor har vi en bemannad chattfunktion på hemsidan och svarar naturligtvis även på mejl och telefon.

Bernard Bashiri - Managing Partner och Transaktionsansvarig

 • den 30 januari 2024

  Malagas flygplats expanderar och ännu ett internationellt teknikbolag etablerar sig i Malaga

  Framtidsutsikterna för fastighetsinvesteringar i Andalusien ser ljusare ut än någonsin....

 • den 9 december 2023

  Ny investering: Projekt med 22st radhus

  BC Partners har ingått avtal om att gå in som partner i ett nyproduktionsprojekt...

 • den 13 september 2023

  Projektuppdatering: Jinetes 21

  Ca 80% av produktionen färdigställd i Projektet Jinetes 21