Nyheter

den 23 februari 2020

Intervju med Staffan Hillberg

Staffan Hillberg är medgrundare till bla. Wood & Hill Fastigheter AB och Bosque & Colina AB och har hunnit med en hel del under sin karriär.

Staffan, berätta kort om dig själv och din bakgrund

Jag är en aktiv man i min bästa ålder, fyller 56 i år.  Gift med två utflyttade barn.  Hus och sommarstuga efter västkusten.  Trogen göteborgare men har flyttat runt en hel del.  Från början är jag tekniker och läste Elektroteknik vid Chalmers och startade mitt första företag tillsammans med min barndomsvän Staffan Truvé som numera är känd som grundare av Recorded Future.  Företagandet ledde till att jag blev mer intresserad av affärer och marknadsföring så jag läste en MBA vid INSEAD i Fontainebleau utanför Paris.  Därefter jobbade jag på Apple i Paris och Cupertino i ett antal år för att bli rekryterad till att starta Bonniers internetverksamhet på mitten av 90-talet.  Sedan var jag med och grundade datasäkerhetsföretaget AppGate tillsammans med Truvé och hans vänner och därefter startade vi ett riskkapitalbolag tillsammans med Burekoncernen.  Efter det var jag med och investerade i ett antal high-tech bolag för att tillsammans med min kollega Martin Skoglund starta Heliospectra där jag blev VD och vi tillsammans tog in 270 mkr och noterade bolaget på First North.

Du har verkligen hunnit med mycket. Nu är du VD i Wood & Hill Fastigheter som utvecklat en hel del bostäder i Sverige. Hur har den resan sett ut och vad händer de kommande åren i bolaget?

År 2010 bestämde vi oss för att börja med fastighetsprojekt.  Vi tog in Johan Möller som var med och startade Collector och ytterligare några starka ägarfamiljer med erfarenhet av fastigheter och finansiering.  Från början investerade vi i projekt som drevs av andra erfarna projektutvecklare och därefter började vi göra helt egna projekt.  Det är en del av vår strategi idag, vi är hälften finansbolag där vi investerar tillsammans med andra projektutvecklare och hälften projektutvecklare i egen regi.  Projektutvecklare innebär att vi driver projekt vilket normalt omfattar att vi köper en tomt och bygger en fastighet som vi sedan säljer antingen lägenhet för lägenhet eller hela fastigheten.  Köpare kan vara privatpersoner eller större företag eller institutioner som har som affärsidé att långsiktigt förvalta fastigheter.

Bakom oss har vi projekt omfattande ca 500 bostadsrättslägenheter och för tillfället är vi engagerade i ytterligare ca 500 lägenheter varav drygt 200 är hyresrätter.  Framöver har vi ytterligare ca 500-800 planerade lägenheter där majoriteten är hyresrätter.  Vi gör fortfarande bostadsrätter men marknaden har förändrats avsevärt och det måste vara rätt projekt på rätt plats med rätt pris.  En grundfilosofi är att vi alltid jobbar med hög kvalité då vi vill ha nöjda kunder och ett gott rykte. Våra underentreprenörer är ofta dom större bolagen som Peab och NCC men vi kan ibland jobba med mindre företag om dom uppfyller våra urvalskriterier.

Du har ett finger med i spelet i många branscher och du sitter i styrelsen för ett stort antal bolag, men det är inom fastigheter du är som mest operativ just nu. Varför ska man investera i fastigheter enligt dig?

På lång sikt har det alltid varit lönsamt att investera i fastigheter.  Givetvis kan värden gå upp och ned liksom på börsen men det är på kort sikt.  Ofta har ju det egna huset eller lägenhet varit en bra investering men samtidigt är det svårt att realisera den eftersom man behöver någonstans att bo.  Att då lägga en del av sitt sparkapital på en ren investering i fastigheter kan vara en god idé.  Givetvis ska man alltid ha en portföljstrategi så man sprider sina risker och inte bara investerar i fastigheter.  Det kanske viktigaste att tänka på när man investerar i fastigheter är att satsa på bra lägen, då kan man alltid komma ur investeringen och sannolikheten att den går upp är mycket högre.

Du var med och startade Bosque & Colina för några år sedan nu. Varför är Spanien och framförallt södra Spanien och Malaga intressant?

Malaga ingår ju i den del som kallas för Costa del Sol.  Till skillnad från övriga delar av Spanien samt Portugal, Franska Rivieran osv så har man ett mikroklimat vilket gör att vädret är behagligt året runt.  Och gillar man skidor är det bara några timmar till Sierra Nevada.  Vidare är kommunikationerna väldigt bra med en fräsch flygplats med direktflyg från många större städer samt tåg in till själva Malaga varifrån det går snabbtåg till Madrid och Barcelona.  Malaga stad har dessutom varit väldigt duktiga på att skapa en attraktivt stadsmiljö med gågator, trevliga restauranger, bevarande av kulturarv som t.ex. det gamla fortet och etablering av internationellt intressanta museer som t.ex Picasso-museet och Centre Pompidou.

Detta kombinerat göra att många turister kommer dit, men även många som har semesterboende och nu är det även en intressant arbetskraftsinvandring bl.a. pga. av den stora etableringen av internationella teknikföretag.  Vidare ser vi också många spanjorer som skaffar sig ett boende för att kunna spendera helger och lov i Malaga eftersom man har ett rikt utbud och kultur och restauranger utöver klimatet och närhet till vattnet.  Vi har en aktiv dialog med Malaga Stad och deras ”Investor Office” och på deras hemsida http://openforbusiness.malaga.eu/ kan man själva följa utvecklingen och ta del av deras planer och visioner.

Den kraftiga expansionen inom så många målgrupper gör att det är en brist på boende och kommer vara under en lång tid framöver.  Idag är det .t.o.m svårt att få boende både på hotell och Airbnb vilket gör att många internationella hotell håller på att etablera sig.

Vad är viktigt att tänka på tycker du när man investerar i fastigheter enligt dig?

Eftersom man som investerare inte är direkt engagerad i projekten så gäller det att investera tillsammans med en utvecklare som är grundlig och noggrann och som kan identifiera och minimera alla eventuella risker.  För det första måste man göra sin hemläxa vad gäller den lokala marknaden och läget.  Ibland kan attraktiviteten på en lägenhet eller fastighet vara olika beroende på vilken sida av gatan den befinner sig på.  Vi har en nära dialog med mäklarna för att verkligen ha en god känsla för läget samt vilket typ av produkt som är eftertraktad.  Sedan måste vi ha en god dialog med myndigheter för att säkerställa att vi verkligen får lov att bygga som vi vill så det inte är några problem eller svårigheter med detaljplaner och bygglov.  Vidare gäller det att ha kontroll så man undviker eventuella mark- och miljö-problem och i en gammal stad som Malaga har man också krav på en arkeologisk undersökning.  Slutligen gäller det att utvecklaren har bra relationer med banker så att det finns ett underliggande byggnadskreditiv som står för den stora delen av finansieringen.

Vilka trender ser du inom fastigheter de kommande åren?

Den nya delningsekonomin som också drivs på av vi önskar ett resurssnålare samhälle skapar ju t.ex coworking men vi ser även coliving som en ny trend.  Det är ju nästan en återgång till kollektivt boende från 60-70 talet men i en mer modern tappning.  Airbnb är ju ytterligare ett exempel på delningsekonomin.  Det gör ju också att köpare av lägenheter enklare kan hyra ut när man inte själv utnyttjar dom och ibland kan detta finansiera hela eller delar av boendet.  På sikt tror jag även att ny teknik som blockchain kommer att förändra ägande, uthyrning och finansiering av boende, även om det är i ett tidigt skede nu.

Vad är din vision med Bosque & Colina?

Man ska förknippa varumärket Bosque & Colina med ett team som känner stolthet och passion för de tjänster och produkter man tillhandahåller. Idag är fokus på fastigheter men bolaget är egentligen ett kapitalförvaltande företag med fokus på investeraren och värdeökningen. Fastigheter är en bra bransch både för att skapa och förvalta förmögenheter och jag ser att det alltid kommer att vara en del av Bosque & Colinas identitet. Men bolaget ska även kunna bredda sig och implementera framtagna investeringsstrategier på andra marknader där vår kompetens kan bidra till positiv värdeökning. Så länge det finns ett team av passionerade och dedikerade personer som tycker om att skapa, och som kompletterar varandra så finns inga begränsningar. Min vision är att Bosque & Colina alltid ska attrahera den typen av personer till teamet.

Slutligen Staffan, Berätta en annorlunda sak om dig själv

Sedan över tio år har jag varit aktiv inom yoga.  Började försiktigt med body balance på Sats men därefter blev jag så biten att jag provade en massa yoga-stilar och fastnade för Ashtanga Yoga som är en av dom mer fysiska varianterna av yoga.  För mig har det betytt väldigt mycket att få tid över för mig själv och gå djupt in i yogan.  Sedermera har jag också gjort en hel del meditation.  Det är viktigt att hitta en balans i livet.

Stort tack för din tid Staffan!

 • den 30 januari 2024

  Malagas flygplats expanderar och ännu ett internationellt teknikbolag etablerar sig i Malaga

  Framtidsutsikterna för fastighetsinvesteringar i Andalusien ser ljusare ut än någonsin....

 • den 9 december 2023

  Ny investering: Projekt med 22st radhus

  BC Partners har ingått avtal om att gå in som partner i ett nyproduktionsprojekt...

 • den 13 september 2023

  Projektuppdatering: Jinetes 21

  Ca 80% av produktionen färdigställd i Projektet Jinetes 21