Den 21 juni öppnar Spanien gränserna mot Schengenländerna och turister tillåts åter njuta av Costa del Sol och allt vad kusten har att erbjuda. Många tror på en ackumulerad efterfrågan på semesterbostäder men hur kommer egentligen fastighetsmäklarbranschen se ut post Covid-19?
I mitten av mars gick Spanien in i ”state of alarm” och all affärsverksamhet som inte var kopplad till den nödvändiga dagligvaruhandeln så som matbutiker, apotek och bensinstationer fick bomma igen. Allmänheten tvingades hålla sig hemma och endast kortare promenader med hunden tilläts utanför hemmet, samt de nödvändiga resorna till och från mataffären, apoteket osv. I praktiken stod hela landet stilla och många restauranger, hotell och butiker fick se sin omsättning gå till noll, bokstavligt talat över natten.
En annan yrkesgrupp som drabbats hårt är fastighetsmäklarna då potentiella köpare inte tillåtits resa in i landet, samt att notarierna till stor del hållit stängt för nya transaktioner vilket i många fall omöjliggjort affärer. I Spanien anställer fastighetsmäklarbranschen ca 150 000 personer, en siffra som ökat kraftigt från ca 86 000 år 2013. Antalet mäklare har alltså mer än dubblats de senaste 7 åren, samtidigt som antalet fastighetstransaktioner legat på en relativt stadig nivå under dessa år. Exempelvis genomfördes 54 863 transaktioner över hela landet under 2014, under 2019 var siffran 56 219. Tittar man på åren däremellan har antalet transaktioner varit som nedan enligt Liza Maria Melletin som skrivit ett par intressanta och matnyttiga artiklar på ämnet på LinkedIn:
2015: 49 110
2016: 47 114
2017: 50 397
2018: 56 478
Det går förvisso att tyda en aningen uppåtgående trend från 2016 till 2018, men under 2019 var antalet transaktioner lägre igen så det var ingen självklar prognos att 2020 skulle innebära ett större antal transaktioner än 2019 innan Covid-19. Nu, 95 dagar efter att Spanien utlyste ”state of alarm” är verkligheten en annan än i början av året och antalet transaktioner för 2020 kommer med största sannolikhet vara betydligt lägre än 2019.
Om konkurrensen var hård redan innan Covid-19 då dubbelt så många mäklare kämpade om lika många objekt jämfört med 2014, så har den blivit extrem i det nya klimatet post Covid-19 och det är sannolikt att ett stort antal mäklare kommer tvingas stänga ner sina verksamheter.
Det ligger nära till hands att jämföra dagens situation med hur det såg ut 08/09 när den globala finanskrisen utspelade sig. Sommaren 2006 var det 80 000 aktiva fastighetsmäklare i Spanien, i mars 2009, knappt tre år senare var det endast 25 000 kvar. Nästan 70% av mäklarkåren hade försvunnit.
Enligt en artikel i tidningen La Vanguardia när det begav sig, var en majoritet av medlemmarna i Spanska Fastighetsmäklarföreningen (API) dock fortfarande verksamma 2009, vilket tyder på att (vilket inte är så konstigt) de små aktörerna som ofta arbetar med kontoret på fickan eller i bilen, var de som strök med, medans de mer väletablerade aktörerna med starkare finanser överlevde.
Det finns förmodligen en ackumulerad efterfrågan på köparsidan och från och med den 21 juni, när Spanien öppnar upp sina gränser mot Schengenländerna lär det definitivt finnas köpare, men de kommer vara färre än vanligt och kampen om dem kommer vara hård.
De mäklare som gjort bäst ifrån sig innan Covid-19 var de som lät köparna komma till dem genom smarta marknadsföringskampanjer och ett väl genomtänkt och aktivt flöde på sociala medier. Post Covid-19 lär den modellen explodera och de som snabbast lyckas anpassa sig och kombinera digital leadgenerering med bland annat digitala visningar, är troligen de som kommer att sticka ut och leda branschens utveckling framåt de kommande åren. En utveckling vi ser fram emot att följa och vara en del av.
Viktor Ruben Wandemar
Managing Partner - Bosque & Colina