Nyheter

den 2 mars 2021

Penningpolik 200 e.kr vs. 2021

Det här med att "printa" pengar är inget nytt, långt därifrån faktiskt. Det går att dra tydliga paralleller mellan det som centralbankerna sysslar med idag, till vad de romerska kejsarna gjorde när det knakade i de imperialistiska fogarna.

Det romerska imperiet var onekligen en avancerad civilisation som under hundratals år ledde utvecklingen inom områden som demokrati, kultur, gastronomi och arkitektur, för att nämna några få.

Romarna i all sin visdom var även de första i historien (i alla fall som jag lyckats hitta) som gjorde avancerade försök att stimulera sin ekonomi genom att ”printa” nya pengar.

Eftersom den mänskliga historian tenderar repetera sig själv i mer eller mindre liknande cykler kan det i tider som dessa vara av intresse att backa bandet ca 1800 år, för att titta på hur det gick för Romarna när de vände sig till pengapressarna för att lösa imperialistiska bekymmer.

I början av imperiets dagar var den romerska valutan ”denarius” gjord av äkta silver, och således värd sin egen vikt i silver. Stormaktstiden kantades av framgångar och tillväxt och det monetära systemet fungerade bra.  

Tack vare sitt herravälde och stora ekonomiska makt användes Roms valuta som betalmedel i stora delar av Eurasien och Nordafrika.

Denarius hade en liknande status som USD idag helt enkelt.

Men efter ett några tuffa årtionden med inbördeskrig och en pest som härjade mellan år 165 – 180 minskade tillväxten och staten fick det allt svårare att hålla maskineriet igång. Det är dyrt att driva imperium.

Så vad gjorde man?

Så för att få fart på ekonomin och tillväxten skapade man mer pengar.

Men de nya mynten som skapades var inte längre rena i sin silverhalt.

För att ”ha råd” att fylla på statens kassor och klara av driftskostnaderna, började man spä ut silvret i mynten med mindre värdefulla metaller.

Under kejsare Augustus styre (27 f.kr – 14 e.kr) bestod en denarius av 95% rent silver.

År 265 e.kr, efter årtionden av desperata försök att stimulera ekonomin genom skapandet av nya pengar, var silverhalten i en denarius nere på 0.5%.

Den destruktiva cykeln ledde till slut till hyperinflation när pengarnas värde urholkades i snabbare takt än man hann skapa nya.

Detta var en av de bidragande faktorerna till att Rom slutligen föll.

Det är svårt att inte dra paralleller till vår globala ekonomi idag.

Motsvarigheten till dåtidens romare tar idag skepnaden av USA, FED och alla andra regeringar och centralbanker i det ”västliga imperiet”, som följer i dess spår.

Efter finanskrisen 2008 har man printat pengar i en aldrig tidigare skådad takt och under det senaste året, för att rädda ekonomierna från effekterna av Covid-19 pandemin, har man printat pengar i en takt som får åren under finanskrisen att blekna i jämförelse.


På Bosque & Colina fokuserar vi på investeringar i tillgångar som det går att ta på och som med stor sannolikhet ökar i värde i ett scenario då "papperspengar" tappar mycket av sin köpkraft.

Som en effekt av pandemin ser vi under 2021 och de kommande åren, en stark efterfrågan på exklusiva bostäder i Marbella. Under mars håller vi digitala investerarträffar där vi tillsammans med vårat team bestående av Advokat, Arkitekt, Byggare, Designer och mäklare presenterar vår bild av Marbella och de utvecklingsmöjligheter vi ser utvecklas i närtid.

Du kommer till bokningssidan genom att klicka här!

Varmt välkommen.

  • den 30 januari 2024

    Malagas flygplats expanderar och ännu ett internationellt teknikbolag etablerar sig i Malaga

    Framtidsutsikterna för fastighetsinvesteringar i Andalusien ser ljusare ut än någonsin....

  • den 9 december 2023

    Ny investering: Projekt med 22st radhus

    BC Partners har ingått avtal om att gå in som partner i ett nyproduktionsprojekt...

  • den 13 september 2023

    Projektuppdatering: Jinetes 21

    Ca 80% av produktionen färdigställd i Projektet Jinetes 21